четвртак, 12. децембар 2013.

PortableApps - Jednostavno skidanje i koriscenje portabilnih aplikacija

PortableApps




Mnogo zvanicnih stranica za programe sadrzavaju linkove za skidanje portabilnih verzija, ali ti linkovi su uvek negde na kraju stranice ili na neki drugi nacin manje vidljivi.

PortableApps pomaze vise od bilo koje slicne aplikacije da sto lakse i brze mozemo skinuti dobre, proverene programe, bez potrebe da otvaramo veb stranice i da ih sami trazimo.

I to naravno samo u portabilnim verzijama, znaci mozemo pogledati listu po kategoriji sta se sve tu moze naci, odabrati sve sto nas zanima i prepustiti da PortableApps-u odradi ostatak posla .

Pored biranja i skidanja programa, PortableApps omogucava da programe uvek imamo u najsvezijoj verziji, sve to preko njegovog lepo napravljenog i zgodnog menija.

Prvo da opisem ukratko kako preuzeti i koristiti PortableApps:
-           skinuti glavni program ProtableApps
-           pokrenuti, napraviti folder ako je moguce onda ne na C:\ nego na nekoj drugoj particiji, gde ce se nalaziti prenosni programi (jer ako formatirate C:\ i reinstalirate sistem, ovi programi ce ostati netaknuti, i odmah su vam na raspolaganju da ih koristite)
-           izabrati iz liste koje aplikacije zelimo koristiti
-           pokrenuti njihovo skidanje i raspakivanje
-           i izabrani programi su odsad uvek dostupni iz izbornika PortableApps-a, preko kojeg se oni mogu se bilo kada izbrisati, skidati drugi programi, a azuriranja se automatski skidaju (osim ako namestimo da to ne zelimo), itd.


A sad da vidimo korak po korak

Posetite njihov zvanicni sajt:


Kliknite na zeleno dugme koji pise: Download Now – Free
(Klik na slike da se prikazuju u punoj velicini)





Sada klik na Download Now sourceforge…



I otvorice se sourceforge stranica sa koje ce se automatski pokrenuti preuzimanje.
Ako se preuzimanje ne pokrene mozete probati linkove koji su obelezeni na sledecoj slici  (Problems with the download? Please use this direct link, or try another mirror.)




Pre pokretanja programa najbolje da napravite folder za portabilne programe, na drugoj praticiji od one gde vam je windows instaliran.

Na primer ja sam napravio novi folder na particiji D:\ i nazvao ga Portabilni_Programi, a ispod tog foldera sam napravio jos jedan folder posebno za PortableApps.



Sad skinuti fajl pokrenuti, i klinuti redom po novim prozorima na OK, pa na NEXT, I Agree




Na sledecem prozoru klik na Browse…


Potrazite folder koji ste napravili za PortableApps, i OK


Sada klik  na Install (tako to zovu mada se zapravo samo radi o raspakivanju)


Kada se raspakivanje zavrsilo mozete pokrenuti PortableApps sa klikom na Finish
(ostavite Launch … cekirano)


Otvorice se mali obavestajni prozor koji ce se pojavljivati i kada u buduce pokrecete PortableApps i on bude proveravao za novim verzijama programa koji je koriste preko njega.


Posle malo vremena cete dobiti listu programa koje mozete preuzeti preko PortableApps-a, odaberite ono sto vas zanima i kliknite na next.

Programi su razvrstani po kategorijama, i imaju kratak opis cemu sluze (Description), takodje je naznacena velicina fajla koja se treba preuzeti sa net-a(Download, u MegaBajtima), i velicina fajla kada se raspakuje (Install)

I sacekati dok se izabrani programi preuzmu.


Odmah nakon skidanja ce PortableApps poceti “instalaciju” programa, kod nekih treba prihvatiti licencu, dok dosta njih bez ikakvih poruka bude raspakovan. Vazno je samo primetiti kada raspakivanje programa zatrazi da se licenca prihvati, jer dok se to ne potvrdi nece ni raspakivanje raditi.
Primera radi prihvatanje DTaskManager licence:


I kada je sve to zavrseno dobijamo obavestajni prozor o uspesnom “instaliranju” zatrazenih programa (OK).


I pojavice se glavni prozor PortableApps-a


Ako zelite mozete napraviti i vise vrsta razlicitih paketa sa portabilnim programima, recimo ne predlazem nikako da kopirate na USB onaj paket koji vi koristite na vasem racunaru, nego za to bolje imati jedan odvojen, netaknut, koji na taj nacin nece sadrzavati nikakve informacije o vasem sistemu, ili vasim veb pretrazivacima. 


U vezi koriscenja PortableApps-a preko ovog glavnog prozora / menija citajte sledeci blog post posvecen toj temi.
(U izradi)


Нема коментара:

Постави коментар