недеља, 1. децембар 2013.

Prednosti Portabilnih Programa

Prednosti Portabilnih Programa

Instalacija je korisna funkcija namenjena tome da se namestanje nekog programa za predvidjeni i pravilan rad sto vise olaksa.
Ali je to donelo sve vece i vece probleme, zbog izobilja raznih programa koji se instaliraju i posle ni ne koriste, i zbog toga sto se tokom njihove instalacije ponude jos dodatni, uglavnom nepotrebni programi.

Ako je rec o nekom programu sto vrsi neku sistemsku funkciju i zahteva stvarno detaljna podesavanja, kao sto je slucaj sa antivirusima ili sandbox/virtualizujucim programima, ili nekim vecim ozbiljnim programima za rad kao sto su Office paketi ili AutoCad onda je to sve u redu, i uglavnom je njihova instalacija neophodna.
Ali postoji mnostvo programa koji se instaliraju jer korisnik samo zeli da ih proba, a nema potrebe za tim, narocito kod raznih realtivno manjih programa.

Portabilan, znaci prenosan program ne zahteva instalaciju da bi se mogao koristiti.
Moze se skinuti sa neta recimo Free Commander portable, staviti u jedan folder posvecen samo njemu, isprobati, i ako se ne bude svideo obrisati ga sa celim njegovim folderom.

Instalirane programe je muka naknadno ocistiti, uvek ostane neki trag od njih, cesto se desi da ni ne radi uninstall...

Vazno je znati da u zavisnosti od toga cemu sluzi neki program (ili kako su ga autori isprogramirali)
da cak i u portabilnoj verziji zna da upisuje stvari u registy, i ponekada stvara fajlove na lokacije van onog foldera u kojem se nalazi.

Prednosti portabilnih programa:

  • Nema instalacije, moze se odmah nakon skidanja sa interneta pokrenuti i koristiti. 
  • Nije bitno gde se nalazi na hard disku, uvek ce raditi
  • Moze se staviti na USB i koristiti na drugim racunarima
  • Ako se portabilni programi drze na particiji D:\ a windows se nalazi na C:\, onda su posle reinstalacije sistema ti programi odmah dostupni (ako se formatira samo particija C:\ ).

Nekoliko prednosti vezanih za to sto nema instalacije:

  • Nema bojazni da ce se instalirati nezeljeni programi (installeri znaju biti dovoljno zbunjujuci, tesko je odluciti sta ostaviti oznaceno a sta ne, da se nebi instalirali toolbarovi, ili da se ne promeni pocetna veb stranica u veb pretrazivacu)
  • Samo toliko fajlova i registry upisa ce se stvarati koliko je stvarno neophodno da program radi (instalacijska verzija sadrzi i zeljeni program a i installer program koji rukovodi raspakivanjem, dodelom registry upisa, korisnickih prava, i naravno u mnogo slucaja sadrzi i nezeljene/adware programe)

Ne postoji svaki program u ovakvoj verziji, ali mnogih ima, uvek se moze pogledati na zvanicnim stranicama da nije sakriven download link za portabilnu verziju u nekom cosku.

Nekoliko primera programa koji se mogu naci u portabilnim verzijama:

Ccleaner
Defraggler
Speccy
Recuva
Fast Stone Image Viewer
Google Chrome
Firefox
Opera
Free Commander
Skype
Thunderbird
VLC Player

Mnogo anti-malware aplikacija postoje samo u formi portabilnog programa, primera radi:

HitmanPro
RogueKiller
SalityKiller
AdwCleaner
JRT

Program portableapps pomaze da se sto jednostavinje moze skinuti i rukovoditi sa mnostvom portabilnih programa.



Moze se preuzeti sa njihove zvanicne stranice:
http://portableapps.com/


U odnosu na instalaciju, namestanje portabilne aplikacije da ima sve zeljene ikonice (na desktopu i u startnom meniju), da se automatski pokrene sa windowsom, da se namesti da taj program bude podrazumevan da otvara odredjene fajlove, itd. moze biti manji izazov za pocetnike, ali to stvarno nije toliko tesko i vredno je truda.




2 коментара:

  1. postovani napravio sam iste foldere kao i vi i posto dosta skidam sa torenta pokusao sam da preuzmem toenti imao problema tokom instalacije anti virusi su me stalno upzoravali da je doslo do dogadjaja po odredjenim folderima i imao sam problem obrisati portabilne programe sa particije D kada sam to nekako uspeo vratio sam stari torent koji je instaler i ni jednom mi anti virus nije izbacio upozorenje.torent koji koristm je instaler nema tolbarova ni reklama (uTorrent-1.85)podesio da mi stavlja skrivene fajlove u fascikli na particiji D I DO SADA NIKAKVIH PROBLEMA NISAM IMAO SA PROGRAMOM Mozete pogledati na http://www.pogledajkako.com/v2/?portfolio-item=kako-da-no-39-instalacija-i-koriscenje-torent-klijenta-utorrent.Molim objasnite ova desavanja.

    ОдговориИзбриши
  2. Been using AVG protection for a few years now, I recommend this product to everyone.

    ОдговориИзбриши