субота, 30. новембар 2013.

Comodo Internet Security - Instalacija


Comodo Internet Security - Instalacija


Bilo kako da se skine sa bilo koje stranice, CIS je uvek isti paket (nekad pise CIS nekada Comodo Firewall, nekad Comodo Antivirus ali uvek je isto), i mora se sve posebno birati sta zelimo i sta nezelimo iz njega instalirati.

Na njihovoj veb stranici se moze naci pod kategorijom Free Products:
http://www.comodo.com/

Ili se moze preuzeti preko Filehippo stranice:
http://www.filehippo.com/download_comodo/

Pri pocetku instalacije je vazno paziti na sledece stvari:
Oznacite check-boxove kao sto se vidi dole na slici, Secure DNS moze usporiti vas internet ali ako zelite tu uslugu ostavite ga oznacenim.
Cloud based Behavior Analysis znaci da ce neprepoznati, potencialno sumnjvi fajlovi biti poslati na Comodo servere radi provere, to vredi ostaviti oznaceo, osim ako ne zelite da se bilo koji od vasih fajlova (izvrsnih) salju preko interneta bilo gde.
I want to enable... bi promenio serach engine na Yahoo u svim veb pretrazivacima. Seriously, Yahoo... Die already, or get you shit together.

Daljnje treba kliknuti na Customize Installation (levo dole)



Otvorice se sledeci prozor, kao sto sam prethodno pisao njihov antivirus nije svetski sampion, bolje koristiti neki drugi, GeekBuddy isto netreba, a sami odlucite dali zelite isprobati Comodo verziju Chromium veb pretrazivaca (Comodo Dragon).
Ostalo nije bitno dirati, klik na dugme <Back (desno dole)



Instalacija traje minut dva


I cestitamo, moze poceti avantura (CLOSE)


Videce se nekoliko novih stvari na desktopu (inace se svaka slika moze klinuti da bi se uvecala):


Desno gore je vidljiv COMODO gadget, koji omogucava brzi pristup odabranim funkciama CIS-a, i on se moze namestavati po zelji sta da sadrzi, sta da prikazuje


A moze se iskljuciti preko kontekstnog meni-a:
Desni klik na COMODO gadget, Widget>izvaditi kvacicu sa prve opcije - Show
(uvek se moze vratiti desnim klikom na ikonicu u system tray-u, pojavice se identicni kontekstni meni koji se vidi i na slici)


Na desktopu se nalazi ikonica za Shared Space, to je folder koji omogucava da se razmenjuju fajlovi izmedju sandboxovanih aplikacija i redovnog sistema.


 Pored njega je vidljiva ikonica sa imenom COMODO Firewall, i sa njim se moze otvoriti glavni prozor CIS-a.


Isto tako se moze otvoriti glavni prozor ako se klinke desnim klikom na ikonicu CIS-a u system tray-u i odabere Open..., ikonica na slici jos pokazuje znak uzvika jer ce se morati uraditi restart sistema da bi se instalacija potpuno zavrsila.



Posto windows voli da sakriva ikonice u system tray-u, a korisno je da se CIS uvek vidi, namestite da se ne sakriva, desni klik na Task bar / Properties


Klik na dugme Customize...


U listi se moze naci CIS, i treba otvoriti padajuci meni desno od njega, i izabrati Show Icon And Notification


Kada je namesteno klik na OK



I isto OK na prozoru Taskbar and Start Menu Porperties


Restart racunara, da bi se instalacija dovrsila

Kada se racunar ponovo pokrene i ako imate instaliran Sandboxie onda ce se on javiti sa obavestenjem da je namestio kompatibilnost za rad sa CIS-em, samo klik na OK. Kadgod sandboxie daje ovo obavestenje to zapravo znaci da se u pozadini ta aplikacija namestila tako, da u slucaju njegovog pokretanja preko sandboxie-a zapravo ima vise ili jos vise dodira sa redovnim sistemom, pristupa redovnim folderima i registriju


Prvi put posle inslacije CIS-a i restarta ce se pojaviti sledeci prozor, koji se treba namestiti da se vise ne pojavljuje cekiranjem opcije Do not show this window again (levo dole)



Samo da pokazem procese koje ovako instaliran CIS stvara, i resurse koje zauzima:
vidljivi su cavwp.exe, CisTay.exe, cmdagent.exe koji sveokupno ne oduzimaju skoro nista od procesorske snage u stanju mirovanja, a koriste otprilike 15 Megabjata RAM-a. To naravno moze drasticno da poraste kada se pocnu pokretati programi, i CIS njih pocne svrstavati, analizirati.
Najveci udar na resurse se desava tokom updateovanja Comodo antivirusa i CCE-a, ali se necete tim ni susretati posto oni nisu instalirani (ako ste tako odabrali na pocetku).


Samo da ponovim kontrole CIS-a su dostupne preko ikonice na desktopu i one u system trayu



Glavni prozor CIS-a (jos uvek nosi ime glavnog Comodo proizvoda - COMODO Firewall kao sto se i vidi, ali se ovde nalaze opcije/namestanja za sve module)


CIS ima vrlo jedinstven korisnicki interfejs, koji se moze zavrteti za menjanje izmedju osnovnih i naprednih namestanja, tako sto se klikne gore desno na zelenu strelicu sto pokazuje nazad ukrug.


Posle instalacije je dobro da se iskljuci nervirajuci alarmni zvuk Comodoa, koji se cuje svaki put kada CIS izbaci neki obavestajni prozor:
Advanced Tasks / Open Advanced Settings / General Settings / User Interface / de-cekirati Play sound when an alert is shown


Нема коментара:

Постави коментар