недеља, 17. март 2013.

Kako najlakse popraviti windows posle brisanja virusa

Napomena:
Popravke uz pomoc dole opisanih nacina znaju ponistiti efekte raznih 'ulepsivaca' izgleda windowsa (VistaMizer-a, Vista Transformation Pack-a i svega slicnog)


U mnogo slucajeva je sam proces brisanja virusa i trojanaca brz i lak uz pomoc raznih besplatnih alatki, ali oni samo obrisu maliciozan kod, medjutim retko koji posle mogu ukloniti efekte rada virusa, nemogu popraviti ostecene sistemske fajlove.
Tako se moze desiti da je na primer izbrisan virus koji je onemogucio pristup internetu ali konekcije ni dalje nema. To se desava jer maliciozni programi naprave izmene u sistemu koje naknadno treba popraviti, vratiti na podrazumevano.

Ako zelite da izbegnete ponovnu instalaciju operativnog sistema mozete probati neke od alata koji su ovde opisani.

Jedno od najlaksih nacina otklanjanja ovih efekata je da vratite windows u prethodno stanje sa koriscenjem funkcije System Recovery. Ali moze se i destiti da ni to ne pomaze jer recimo virus je vec i u vreme kreiranja System Restore tacke bio prisutan, ili je cak sam virus onemogucio rad System Restore-a.

Postoje mali programi koji se mogu skinuti sa neta, i oni ce kada se pokrenu automatski proveriti dali ima gresaka u sistemu, i sami ce ih otkloniti.
Ako ih nemozete skinuti jer je mrezna konekcija onemogucena na vasem racunaru onda ih skinite preko drugog racunara i na USB stik-u prenesite na vas.

Prvo bih izdvojio Tweaking.com Windows Repair AIO



Samo otvorite stranicu preko linka i preuzmite prvi program sa vrha liste.
Da ne biste morali traziti samo kliknite ovde za skidanje najnovije verzije.
Podrzani sistemi su : XP, Vista, Win 7, Win 8
Posle skidanja instalirajte i pokrenite program, mozete odmah ici na Start Repairs, i stisnuti Start. pojavice se prozor koji pita dali zelite napraviti sigurosnu sacuvu sistema i registarske baze, sto je preporucljivo da se i uradi.
Kada se otvori glavni prozor popravki samo stisnite Start i sacekajte da program zavrsi sa radom. To moze potrajati od 10 do 20 minuta i posle treba ponovo pokrenuti racunar.

U najvise slucajeva ce ovo biti dovoljno, ali ako slucajno nije, onda mozete probati jos neke od sledecih programa:

Complete Internet Repair - zamisljeno kao program za automasko popravljanje svih gresaka u vezi internet konekcije, nema instalaciju, samo treba raspakovati i pokrenuti CintRep.exe, istiklirati sve stavke i nek odradi svoje



Mini Tool Box by Farbar - sicusan program slican gornjem, isto nema instalaciju, samo treba cekirati stavke i pokrenuti automatsku popravku konekcije



WinsockXPfix - samo za xp, ako gornji programi ne uspeju popraviti internet probajte ovaj mali program, koji je iskljucivo posvecen popravki winsock postavki XP sistema.



Postoje i funckije ugradjene u sam windows operativni sistem, uz pomoc kojih se mogu uraditi razne popravke.
Najpre bih izdvojio skeniranje i popravku sistemskih fajlova uz pomoc ugradjenog windwos programa SFC (system file check).

Ako imate windows XP onda mozete naici na puno poteskoca sa ovom funkcijom jer treba :
- imati instalacijski CD windowsa koji sadrzi integrisan service pack identican onome koji vam je vec instaliran. Ako recimo na CD-u imate XP SP2 a sistem je naknadno azuriran na SP3, onda necete moci koristiti taj CD i funkciju SFC, cak ponekada XP bez ikakvih logicnih razloga odbija da prihvati odgovarajuci CD...

U slucaju da imate taj CD i malo srece onda mozete otvoriti command prompt 

(START/Run/cmd)

i ukucati:

sfc /scannow

Procedura ce potrajati od 10 do 20 minuta, i modifikovani fajlovi ce se vratiti u normalno stanje.

Za windows Vista/7 nece biti cak ni potrebe za instalacijskim diskom, uvek mozete uraditi bez problema SFC proveru sistemskih fajlova.




Нема коментара:

Постави коментар